operationen

Halsmandelsoperationen

Under operationen ligger man på rygg och munnen hålls öppen med hjälp av ett instrument som håller ner tungan. Om hela halsmandeln ska tas bort använder läkaren oftast ett skärande metallinstrument eller en blodstillande pincett och en sax. Om bara en del av halsmandeln tas bort används i stället laser, ultraljud eller värme.

När halsmandlarna tas bort blöder man alltid lite i svalget. För att stoppa den blödning som alltid uppstår vid operationen använder läkaren små, bollformade kompresser som trycks på sårområdet eller ett instrument som med hjälp av elektricitet löder ihop de blödande blodkärlen. Om bara den förstorade delen av halsmandeln tas bort används oftast kirurgiska instrumen som skär och blodstillar samtidigt.

Man sover under hela operationen, som oftast tar mellan 20 och 40 minuter.

 

Efter operationen

När operationen är klar flyttas man till en uppvakningsavdelning. Om det är ett barn som har opererats bör en förälder eller annan närstående vara med barnet på avdelningen.

Ibland kan man må illa när man vaknar, men det brukar gå över ganska snabbt. Man får vara kvar för observation i minst sex timmar efter operationen för att läkaren ska kunna kontrollera att man inte börjar blöda. Beroende på vilket sjukhus man har opererats på får man antingen åka hem samma dag eller stanna kvar till nästa dag. Om man åker hem redan samma dag ska man inte köra bil själv eftersom man kan vara medtagen och trött efter operationen.

 

Det gör ont i halsen

Efter operationen har man ont i halsen och smärtan brukar ofta stråla upp mot öronen. Man behöver använda smärtlindrande mediciner som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller paracetamol och kodein tillsammans, till exempel Citodon eller Panocod.

Såren efter en halsmandelsoperation blir belagda med en gråvit vävnadshinna. Det är ett slags sårskorpa som är kroppens sätt att läka sår inne i munnen.

Ibland kan man få mer ont den tredje dagen efter operationen och det beror på att såret då drar ihop sig. Det är viktigt att ta smärtstillande medicin regelbundet, framför allt första veckan, för att slippa få mycket ont. Barn brukar behöva använda smärtstillande medicin i ungefär en vecka. Tonåringar och vuxna kan ha ont och behöva ta medicin upp till två veckor efter operationen.

För att förebygga inflammationer brukar man också få antiinflammatoriska mediciner som även är smärtstillande, till exempel Voltaren eller Brufen. Man kan få tabletter, men om man har svårt att svälja kan man i stället ta stolpiller genom ändtarmen.

 

Man behöver vila och ta det lugnt

Eftersom operationssåren kan börja blöda ska man undvika motion och annan fysisk ansträngning de första två veckorna efter operationen. Man får vistas utomhus, men barn behöver stanna hemma från förskola eller skola i ungefär en vecka efter operationen. Vuxna brukar behöva vara hemma från sitt arbete ungefär lika länge.

 

Att äta och dricka efter operationen

När man har ont i halsen kan det vara svårt att äta och dricka. Därför kan man till att börja med äta flytande kost och stegvis gå över till lättuggad mat. Barn kan få börja med glass, saft eller juice i små portioner för att undvika illamående efter operationen. Sedan kan barnet få välling, soppor och mosad mat. Det kan dröja upp till en vecka innan man så småningom kan börja äta som vanligt.

Om det gör mycket ont är det bra att vänta en timme efter att man har tagit smärtstillande medicin innan man dricker eller äter. Då hinner medicinen verka så att man har mindre ont och det går lättare att få i sig mat och dryck.

Om bara en del av halsmandlarna har opererats bort har man inte lika ont efteråt. Man kan då börja äta vanlig mat snabbare än om hela halsmandlarna har tagits bort.

 

Komplikationer efter operationen

Ungefär var tionde av alla som opereras får blödningar efter operationen. Risken är störst de första sex timmarna efter operationen och efter ungefär en vecka, när svullnaden lagt sig och sårskorpan börjar lossna. Om man börjar spotta färskt blod eller blodblandad saliv ska man direkt söka hjälp på kliniken där operationen gjordes. Om de har stängt ska man omedelbart ta sig till akutmottagningen på närmaste sjukhus.

Det är inte ovanligt att man får lätt feber på upp till 38 grader dagen efter operationen, men febern brukar snabbt gå över. Om man får högre feber som kommer senare eller om det gör mer ont i svalget, kan det vara tecken på en infektion. Då bör man kontakta kliniken där operationen gjordes. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

 

De allra flesta blir helt bra

För barn som har haft andningsbesvär brukar det bli lättare att andas direkt efter operationen. Barnet kan fortfarande snarka ett tag eftersom det kan vara svullet i området som opererats, men det brukar gå över efter några dygn.

Om bara en del av halsmandlarna har tagits bort finns en liten risk att den del som finns kvar växer och ger nya bevär. Men det är väldigt ovanligt.

Om halsmandlarna har tagits bort men en liten del av deras vävnad finns kvar, kan man i ovanliga fall fortsätta att få halsfluss. Skulle man börja få halsfluss många gånger kan man behöva opereras igen, men det är ovanligt.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback